Golonka i piwo – duet doskonały

Zarówno dla kuchennych tradycjonalistów, jak i dla miłośników nowości, w polskiej kuchni istnieje jeden duet dokonały – piwo i golonka. Coraz rzadziej jednak można znaleźć lokal, który umiejętne łączy niepowtarzalny smak i kruchość golonki z doskonałej jakości piwem. Istnieje jednak w Krakowie dobra restauracja, która zaskoczy zarówno wykwintnością serwowanej tam golonki, jak i niezwykłymi gatunkami lokalnego piwa. To CK Browar – najstarszy browar restauracyjny w Krakowie.

Polskie jedzenie w centrum Krakowa

CK Browar to jeden z najbardziej oryginalnych pubów w Krakowie. Wyróżnia go doskonała lokalizacja nieopodal Rynku Głównego i tuż naprzeciwko Teatru Bagatela. Niezapomniana atmosfera, unikalny wystrój wnętrz umiejętnie łączący tradycję z nowoczesnością oraz doskonała kuchnia to nie wszystko. Prawdziwym skarbem jest tętniący życiem w zabytkowych piwnicach browar, w którym warzonych jest kilka niezwykłych gatunków piwa. CK Browar czerpie z bogatej austriacko – węgierskiej tradycji piwowarskiej, oferując swym klientom niespotykane nigdzie indziej piwo, preparowane na oczach klientów i wlewane do kufla prosto z beczki. Uzupełnieniem tego niespotykanego sposobu na zadowolenie podniebienia gości, jest tradycyjna kuchnia polska w znakomitym wydaniu.

Jednym z najlepiej wpisujących się w charakter tego klimatycznego browaru dań jest golonko z piwną skórką. Soczysta i aromatyczna golonka przygotowywana jest na drodze peklowania, gotowania a finalnie – pieczenia w piecu konwekcyjnym z dodatkiem jasnego piwa. Ta tradycyjna polska potrawa z dolnej części szynki lub łopatki wieprzowej odcięta wraz z kością to symbol polskiej kuchni, który zasłużenie króluje na polskich stołach. Niezwykłą miękkość mięsa idealnie komponuje się z kruchą, piwną skórką, zaś doskonałym zrównoważeniem tej tłustej biesiady jest niepasteryzowane CK – piwo wspomagające trawienie i poprawiające samopoczucie.

Dobre piwo i kameralna atmosfera Krakowa

CK Browar to doskonała opcja na przyjęcia firmowe, organizację bankietów, niezobowiązujące spotkania w mniej lub bardziej licznym gronie – Kraków może pochwalić się kultowym lokalem z ręcznie rzeźbionymi stołami, piwem podawanym tradycyjnie w kuflach lub w rurach, drinkach serwowanych w probówkach oraz konstelacją gwiazd nad głowami. Jak w jednym lokalu możliwa jest tak zaskakująca kombinacja? Kraków i pub CK Browar zapraszają, by przekonać się o tym na własne oczy!