Kuchnia galicyjska – wspaniała tradycja Krakowa

Kraków jest miastem o bogatej i ciekawej historii, której echa są dostrzegalne do dziś, głównie we wspaniałej architekturze miasta. Jednak jednym z ważniejszych elementów tożsamości kulturowej byłej stolicy jest kuchnia galicyjska. Ten ciekawy Misz-masz potraw tradycji polskiej, ukraińskiej oraz austrowęgierskiej zadowoli każdego miłośnika smakowitego jadła.

W czasach, kiedy państwa polskiego nie było na mapach Europy, Kraków był niezwykle ważnym miejscem spotkań wielu kultur. Dzięki otwartości jego mieszkańców na przedstawicieli innych narodów, przez wiele lat koegzystowali tam ze sobą nie tylko Polacy, ale też Ukraińcy, Żydzi i Austriacy. Dzięki temu koktajlowi kultur powstała kuchnia galicyjska, która swoim zasięgiem objęła nie tylko Kraków, ale pozostałe tereny przygraniczne, z Lwowem na czele. Dziś najlepsze dania nawiązujące do tej tradycji oferuje nasza restauracja w Krakowie, CK Browar.

W Galicji społeczeństwo było dość rozwarstwione, dlatego w kuchni regionu znajdziemy zarówno wykwintne dania, jak i te tradycyjnie spożywane przez najbiedniejszych. Do tej drugiej kategorii można zaliczyć kultową jajecznicę ze skwarkami, która w CK Browar dostępna jest w formie kanapki. Mniej zamożni raczyli się również pierogami ruskimi ze skwarkami, które obecnie są sztandarowym daniem kuchni polskiej. Danie narodziło się właśnie na terenach Galicji, dlatego nie mogło go zabraknąć w restauracji CK Browar. Kolejna potrawa, będąca swoistą wizytówką rodzimej kuchni, kotlet schabowy, nawiązuje do wzorców galicyjskich. W CK Browar dostępny według pierwotnej receptury Wiener Schnitzel, na bazie mięsa z cielęciny.