Kaczka w kuchni galicyjskiej

Polscy konsumenci rzadko kiedy przygotowują w swoim domu dania z kaczki, obecnie na ich stołach króluje raczej kurczak lub indyk. Jednak to szlachetne mięso jest ważną częścią tradycji kulinarnej Polski oraz Galicji, a to za sprawą jego niezwykłego smaku. Na szczęście nie trzeba obecnie wyszukiwać starodawnych przepisów i przygotowywać kaczki w domu, wystarczy odwiedzić naszą restaurację w Krakowie.

Szlachetne mięso w smakowitym wydaniu

Mięso kaczki jest bardzo kruche i soczyste, także wtedy, kiedy zostanie poddane długotrwałej obróbce cieplnej. W dawnej Galicji kaczka była serwowana w całości, po wcześniejszym zluzowaniu, oraz wypełnieniu jej wnętrza smakowitym farszem podrobowym z domieszką jabłek lub żurawiny. Do dzisiaj niektóre rodziny przyrządzają mięso w ten sposób, jednak dotyczy to wyłącznie specjalnych okazji, w końcu luzowanie kaczki to bardzo pracochłonny proces. W CK Browar można spróbować wyśmienitej kaczki przez cały rok, nie tylko od święta. W naszej stałej karcie mięso dostępne jest w postaci pieczonej piersi, serwowanej z jabłkami i żurawiną oraz delikatnym sosem imbirowo-miodowym. Taki sposób podania jest połączeniem galicyjskiej tradycji z nutką nowoczesności, dlatego danie przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom staropolskich smaków. Zamawiając danie z kaczki w naszej restauracji w Krakowie, warto wybrać też odpowiedni napitek, który podkreśli smak mięsa. W CK Browar dostępne są wyśmienite wina z całego świata, w karcie dokładnie opisane jest przeznaczenie każdej pozycji, do kaczki najlepiej wybrać wino czerwone, wytrawne.