Golonka – królowa kuchni galicyjskiej

Tradycja kulinarna dawnej Galicji jest niezwykle różnorodna, na przestrzeni wieków na ziemiach tych zamieszkiwała ludność wielu kultur, oprócz Polaków byli to Żydzi, a także Austriacy. W CK Browar serwujemy najbardziej smakowite potrawy lokalnej kuchni, przy których opracowywaniu korzystaliśmy z dawnych receptur. Niekwestionowaną królową naszej restauracji w Krakowie jest golonka, potrawa uwielbiana zarówno przez Polaków, jak i zagranicznych turystów.

Smak w najlepszym wydaniu

Golonka, czyli górna część kończyny tylnej świni, pokryta jest grubą warstwą tłuszczu, jednak mimo to dania przygotowywane na jej bazie nie są zbyt ciężkie. To wszystko za sprawą procesu obróbki, który powinien być możliwie długi, dzięki czemu tłuszcz podskórny wytapia się i trafiając do potrawy dodaje jej niespotykanej głębi smaku. Dania z Golonką są bardzo popularne w Niemczech oraz Czechach, jak również na Śląsku i terenach dawnej Galicji. Każdy region posiada własną recepturę dla golonki, w CK Browar korzystamy z tradycyjnych rozwiązań kulinarnych ziem byłego zaboru austriackiego.

W restauracji CK Browar golonka przed upieczeniem marynowana jest w zalewie piwnej, do której wykorzystujemy warzony na miejscu browar. Następnie mięso jest wypiekane w specjalnym piecu, dzięki czemu skórka na zewnątrz jest rumiana i chrupiąca, natomiast mięso w środku niezwykle kruche i aromatyczne. Danie serwowane jest z kromką tradycyjnego chleba na zakwasie, lekko pikantnym chrzanem, wyrazistą musztardą oraz ogórkami kiszonymi.