Befsztyk tatarski – król polskich przystawek

Burzliwe losy dawnej Galicji, do której w przeszłości należał też Kraków, miały ogromny wpływ na lokalną kuchnię. W CK Browar staramy się przybliżyć naszym gościom dawne smaki, wybierając dla nich najlepsze dania galicyjskie. Wśród nich nie mogło zabraknąć popularnego tatara, który skradł serca nie tylko Polaków.

Dobra jakość podstawą smaku

Tatar jest potrawą podawaną na surowo, przez co musi być zawsze najlepszej świeżości. W naszej restauracji w Krakowie danie przyrządzane jest z doskonałej wołowiny pierwszej świeżości, która została starannie wyselekcjonowana przez naszych kucharzy. Ważnym czynnikiem jest też sposób rozdrabniania mięsa, w CK Browar wołowina jest siekana, a nie mielona, przez co wszystkie walory smakowe dania zostają zachowane. Jednak tatar to nie tylko wyśmienita wołowina, ale też różnorodne dodatki, które pozwolą w pełni delektować się smakiem. Nasi kucharze postawili na drobno posiekane marynowane pieczarki i ogórki konserwowe, których octowa nuta przełamuje monotonię smaku. Zwieńczeniem dania jest surowe żółtko jajka, które sprawia, że potrawa nabiera prawdziwej głębi.

W CK Browar możesz zamówić tatara w charakterze przystawki lub też samodzielnego dania – idealnego na niewielki głód. Aby dodatkowo podkręcić smak dania koniecznie zamów do niego jedno z win z naszej karty. Znajdziesz w niej trunki z całego świata, które z pewnością zaskoczą Twoje kubki smakowe. A jeśli nie jesteś koneserem wina – nic nie szkodzi! Tatar doskonale smakuje również w towarzystwie naszych piw.